Blog

12/02/2014 12:40

9775b38c6f8aa95668c5ba25f8421560

Med krivci za vse pogostejšo nosečnost med najstnicami so tudi neprimerne televizijske nadaljevanke, resničnostni šovi in filmi s spolnimi vsebinami, so prepričani ameriški strokovnjaki — Največ primerov zgodnjega materinstva v Evropi je v Veliki Britaniji, kjer so se lani k splavu zatekale celo 12-letnice — Psihologi spodbujajo starše in pedagoge k odkritemu pogovoru z otroki, sicer ti v nevednosti informacije raje poiščejo na televiziji. Najstniška nosečnost je vse pogostejša v sodobni zahodni družbi. Ameriški strokovnjaki so prepričani, da so našli vsaj enega od vzrokov za prezgodnje materinstvo: neprimerne televizijske oddaje. Nadaljevanke, ki se čezmerno dotikajo spolnih vsebin, naj bi najstnice spodbujale k odklonskemu vedenju; tiste, ki se navdušujejo nad tovrstnim televizijskim programom, naj bi imele kar dvakrat več možnosti, da zanosijo že v letih odraščanja, prav tako pa naj bi bili zaradi teh spolnosti (in očetovstvu) bolj podvrženi fantje. Obsežna študija, ki je obravnavala 2000 ameriških mladostnikov, starih od 12 do 17 let, je odklonsko vedenje poskušala povezati z najbolj priljubljenimi nadaljevankami ali nanizankami, med njimi tudi Prijatelji in Seks v mestu. »Največja težava takšnih programov je ta, da spolnost poveličujejo, pri tem pa ne obravnavajo posledic, denimo spolno prenosljivih bolezni ali nosečnosti. Seksualnih vsebin je na televiziji kar dvakrat več kakor pred leti, vzporedno z njimi pa se povečuje število primerov zgodnjega  starševstva ,« je pojasnila vodja raziskave Anita Chandra, ki je še dodala, da imajo lahko podoben učinek tudi animirani filmi in nadaljevanke ter glasbeni videospoti s podobnimi temami.

Nosečnost v obdobju pubertete pa je še večja težava v Veliki Britaniji, največja v Evropi, kjer je takšnih primerov še dvakrat več kakor v ZDA. »Podobno raziskavo bi nedvomno morali opraviti tudi v naši državi. Takšni podatki lahko pomagajo staršem, ko se odločajo, kateri programi so ustrezni za njihove otroke in kateri absolutno neprimerni. Lani je kar nekaj 12-letnic opravilo splav, kar je grozljivo,« so prepričani konservativni poslanci britanskega parlamenta.

CLICK HERE SATTA MATKA KALYAN MATKA

ดูผลบอลสดทุกคู่ที่นี่ Livescore ไลฟ์สกอร์ ผลบอลสด ฟุตบอล ทุกลีค ทุกดิวิชั่น

08/05/2013 15:30

 

Osnovna naloga ogljikovih hidratov je, da krijejo energijske potrebe telesa. So pa tudi osnovno gradivo za snovi, ki jih organizem sam sintetizira. Oglji­k ovi hidrati naj bi dali 60 °,/o celotne energije, ki jo človek potrebuje na dan. Zato dnevno potrebuje človeški organizem 5-7 g ogljikovih hidratov na kg telesne teže. Če v hrani ogljikovih hidratov primanjkuje, telo izrablja rezervne snovi (maščobe in beljakovine), ki jih pretvarja v ogljikove hidrate. Na organizmu to opazimo kot hujšanje. Če je v prehrani preveč ogljikovih hidratov, pride v organizmu do na­slednjih motenj:

1. Pri presnavljanju ogljikovih hidr atov potrebuje telo vitamin B,, B2 in nikotinsko kislino. Če uživamo večje količine ogljikovih hidratov, se utegne pojaviti pomanjkanje vitaminov B-kompleksa, kar med drugim lahko neugodno vpliva na živčevje (beri-beri bolezen). Živčevje je zelo občutljivo, če se zniža količina sladkorja v krvi, ker so njegove rezerve glikogena revne. V nekaterih državah umetno bogatijo moko z vitamini.

2. Zaradi prevelikih količin ogljikovih hidratov v hrani se ti v organizmu pretvarjajo v maščobe, ki se kopičijo v podkožnem tkivu, kot energijska rezerva ali se odlagajo okoli notranjih organov in ovirajo njihovo delovanje (zamaščenost srca, jeter itd.).

3. Najvažnejši vir ogljikovih hidratov so v  glav nem žita. Če jih je v dnevni hrani več, kot so fiziološke potrebe, dobi telo mnogo fitinske kisli ne, ki jo vsebujejo  žita. Fitinska kislina se v kratkem času veže s kalcijem v ne­topljive soli (Mate), katerih resorbcija je otež kočena. V taki obliki  telo ne more izkoristiti kalcija.

Prevelike količine sladkorja v pr ehrani škodljivo vplivajo na orga­nizem. Sladkor lahko škoduje zobem, ker povzroča zobno gnilobo, vpliva na povečanje želodčne kisline in neposredno vpliva na poapnenje žil.

SATTAMATKA

For additional local writing services reviews visit topofbestpaperwritingservices.

wristbands24 made a real revolution in the industry.

04/05/2013 16:48

V Sloveniji obstajajo različne opredelitve pojma golf. Slovar slo­venskega knjižnega jezika ga pojasnjuje kot športno igro na pro­stem, pri kateri spravljajo igralci krogle v jamice.' V pravilih golfa, ki jih je leta 1992 izdala golfska zveza Slovenije, je golf opredeljen takole: "Igra golfa je sestavljena iz igranja žogice od udarjališča v luknjo z udarcem ali zaporednimi udarci v skladu s pravili."2 Slo­var tujk pojasnjuje golf kot travniško igro z žogo; igra se s poseb­nimi palicami, s katerimi golfisti zbijajo žogo v luknje.' Slovenski etimološki slovar navaja, »da je "golf' (—a m) "vrsta igre na travi"« in pojasnjuje, da gre za tujko, prevzeto iz angleške besede golf »v enakem pomenu, kar etimološko ni zadovoljivo pojasnjeno«.Eno osrednjih vprašanj v zvezi z opredelitvijo pojma golf je, ali je golf igra, v kateri igralci spravljajo Žogico v luknjo ali v jamico. V izvirnem angleškem besedilu uporabljena beseda "hole" ima namreč različne pomene. Webstrov enciklopedični neskrajšani slo­var angleškega jezika jo opredeljuje kar v 27-ih pomenih; med dru­gim navaja, da "hote" lahko označuje odprtino skozi kaj (npr. na strehi), pa tudi jamico (npr. v zemlji).5 V nemščino se beseda "hole" prevaja z "das Loch"; ta izraz je v slovenščino preveden kot luknja (tudi zapor), odprtina, vrzel, posebej v zvezi z golfom pa kot "ja­mica".6 V francoščini uporabljena beseda "trou" lahko pomeni luknjo, vrzel, bedno stanovanje, brlog, jamo, grob itd.' V Češčini uporabljajo izraz "jamka", kar je v slovenščino prevedeno kot ja­mica, globelica, kotanjica.'